Najtraženiji zaposlenici

Najtraženiji zaposlenici

Trendovi u zapošljavanju najtraženijih zaposlenika u Hrvatskoj

“Najtraženiji zaposlenici” odnose se na osobe koje imaju posebne talente, Kvalifikacija i osobne osobine koje ih čine vrlo traženima od strane tvrtki. Ove osobe posjeduju sposobnosti koje ih čine vrlo poželjnima u tvrtkama, uključujući tehničko znanje, učinkovite komunikacijske vještine, potencijal za vođstvo te želju za učenjem i poboljšavanjem svojih sposobnosti. Često traže visoku plaću i pogodnosti zbog svoje široke potražnje u mnogim tvrtkama. Najtraženiji zaposlenici smatraju se ključnima za uspjeh tvrtke jer mogu povećati proizvodnju, poticati inovacije i povećati prihod. Poslodavci aktivno traže ove osobe kako bi popunili ključne pozicije i formirali sposoban tim koji im može pomoći u ostvarivanju poslovnih ciljeva.

Ključne osobine Najtraženiji zaposlenici

Sljedeće su neke od ključnih osobina Najtraženiji zaposlenici:

  • Posebne vještine: Ovi radnici posjeduju visoko tražene, specijalizirane vještine koje su rijetke na tržištu rada. Mogu imati specijalizirane meke vještine poput vođenja, komunikacije ili kreativnosti, kao i tehničke sposobnosti poput razvoja softvera, analize podataka ili inženjerstva.
  • Relevantno iskustvo: Najtraženiji radnici imaju relevantno iskustvo u svom području rada, što im omogućuje da odmah počnu raditi i imaju instantan utjecaj u svojoj novoj poziciji.
  • Pozitivan stav: Često pokazuju proaktivni, pozitivan stav, samopouzdani su i spremni učiti i razvijati se.

Kronični nedostatak domaće radne snage doveo je do velike potražnje za stranim radnicima. Prošle godine, u prvom polugodištu, više od 7.000 tvrtki podnijelo je zahtjeve za radne dozvole i mogućnost zapošljavanja oko 50.000 stranih radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Ukrajine, Kine, Nepala, Indije i Filipina. U drugom polugodištu godine taj se broj povećao na oko 100.000 radnika u Hrvatskoj.

Ulazimo u 2023. godinu s istim problemom nedostatka domaće radne snage, a trend zapošljavanja radnika iz zemalja poput Indije, Nepala i Filipina postaje sve popularniji. Jedan od razloga je upravo ušteda troškova. Uz smještaj i hranu, prosječna plaća ovih radnika ono je što najviše privlači poslodavce. Kada tome dodamo profesionalne agencije, poput Karma Employment, koje samostalno odabiru radnike i kvaliteta radnika nije upitna, govorimo o pametnom potezu poslodavca koji će sigurno biti zadovoljan rezultatima.

Poslovi koje zapošljavaju tradicionalno su u kratkotrajnom deficitu i odnose se na građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo te metalnu industriju. Tako su u građevinskoj industriji najtraženiji zavarivači, bravari, fasaderi, zidari i stolari. Pomoćni konobari, kuhari, sobarice, čistači, osim tijekom cijele godine, također su traženi za sezonske poslove u Hrvatskoj.

Prema službenim podacima, građevinski sektor ima prosječnu neto plaću od oko 6.000 kuna, a slično je i u turizmu i ugostiteljstvu. S obzirom na razinu prosječne plaće, nije iznenađujuće da postoji nedostatak radne snage, a uz navedene grane, potražnja za stranim radnicima raste i u nekim drugim granama, koje će se sigurno sve više istaknuti u 2023. godini u Hrvatskoj.

Zaključak

Najtraženiji zaposlenici traženi su od strane poslodavaca jer nude različite prednosti tvrtki. Ovi radnici često imaju povijest uspjeha u prethodnim pozicijama, što poslodavcima daje povjerenje u njihovu sposobnost da unaprijede tvrtku. Vjerojatnije je da će ostati u tvrtki dugoročno jer su često izrazito motivirani, posvećeni i angažirani. Zbog svoje reputacije i sposobnosti, također mogu pomoći u privlačenju i zadržavanju dodatnih visoko učinkovitih radnika.

Osim toga, najtraženiji zaposlenici često posjeduju visok stupanj prilagodljivosti i fleksibilnosti, što im omogućuje lako rješavanje izazovnih i evoluirajućih radnih situacija. Oni su u stanju dobro surađivati s različitim timovima i dionicima te brzo preuzeti nove dužnosti i izazove. Često imaju dobre vještine rješavanja problema i mogu prepoznati i riješiti probleme prije nego što postanu značajne prepreke za organizaciju.

Poslodavci vrlo cijene Najtraženiji zaposlenici zbog različitih sposobnosti, osobina i prednosti koje donose tvrtki. Zapošljavanjem i zadržavanjem ovih ljudi u tvrtki, poslodavci mogu stvoriti snažan i učinkovit tim koji je spreman riješiti izazove današnjeg brzog i nemilosrdnog poslovnog okruženja. Ako želite možete i provjeriti Pružatelj usluga zapošljavanja u Hrvatskoj

Leave A Comment

No products in the cart.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive latest news, updates, promotions, and special offers delivered directly to your inbox.
No, thanks
X